Lehdistötiedote

Torstai 28.4.2016 klo 0.28 - Merja Heikkilä, NS sihteeri / Vesa-Pekka Kuusela


LEHDISTÖTIEDOTE 21.4.2016 Lavian Huuhkajavuoren kesäteatteri saa katon ja äänentoiston Karhuseudun Leader­tuen turvin

Lavian Nuorisoseura täyttää vuonna 2016 kunnioitettavat 120 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi nuorisoseura on parantamassa kesäteatterin toimintaympäristöä. Lavian Nuorisoseura on kattamassa Lavian Huuhkajavuorella olevaa 350 ­paikkaista kesäteatteria. Lisäksi hankitaan nykyaikainen digitaalinen äänentoistolaitteisto. Kiinteiden kattamisrakenteiden ansiosta äänentoistolaitteita ja valaistusta voidaan asentaa kattorakenteisiin. Valaistuksella voidaan palvella niin yleisöä kuin esiintyjiä ilta­ ja yönäytöksissä. Esiintymislavan suojaksi tehdään nopeasti järjestettävä kate, jota käytetään tarvittaessa.

­ Näillä parannuksilla on ollut selkeä tilaus ja tarve, kertoo Nuorisoseuran sihteeri Merja Heikkilä. Edellinen kesä oli sateinen ja se näkyi heti katsojamäärissä ja viihtyvyydessä. Ihmiset myös siirtävät lipun ostamista myöhempään, kun haluavat nähdä, millaista säätä esityspäiville on luvattu. Katos mahdollistaa sen, että ihmiset voivat ostaa liput hyvissä ajoin, eivätkä huonotkaan kelit haittaa teatterielämystä.

Toinen selkeä parannus tulee digitaalisen äänentoiston muodossa. Kesäteatterilla ei ole ollut aiemmin ollenkaan äänentoistoa käytettävissään. Yleisön palautteessa onkin tullut ilmi, että kovasta äänestä huolimatta näyttelijöiden repliikit eivät kuulu kunnolla etenkään tuulisella säällä. Hyvällä äänentoistolla myös kuulon alenemasta kärsivät katsojat saavat näytöksistä enemmän irti.

Suunnitelmista rakentamaan

­ Hankkeen puuhamies, Vesa­Pekka Kuusela sai viime syksynä ajatuksen Huuhkajavuoren kesäteatterialueen parantamisesta. Hänellä oli jo aikaisempaa kokemusta Leader­hankkeesta, joten kynnys hankerahoituksen hakemiseen ei ollut liian korkea. Leader­hanke on mennyt eteenpäin kivuttomasti, siinä ovat auttaneet asiansa osaavat hankeneuvojat. Paljon kritiikkiä saanut Hyrrä­ ohjelmakin on toiminut tämän hankkeen aikana kuin ihmisen mieli!, kertoo Merja Heikkilä.

Karhuseudun hallitus puolsi Lavian Nuorisoseuran hanketta 50 % tukiosuudella. Omarahoitusosuuden Nuorisoseura kustantaa talkoilla ja seuran omalla rahalla.

Toteutukseen päästiin huhtikuussa, kun rakennustyöt alkoivat äänentoistokopin ja näyttämön purkamisella pois tulevan katoksen tieltä. Tavoitteena on, että teatterin katokset ja äänentoisto ovat pystyssä, kun uusi esityskausi alkaa heinäkuussa 2016. Iso osa rakentamisesta tehdään oman väen kesken talkoilla.

Hanke on mainio esimerkki siitä kuinka ”Laviassa kaikki luonaa”. Pienen kunnan pienen Nuorisoseuran hanke on saanut lähes koko kylän liikkeelle. Auttavia käsiä on talkoisiin tullut hienosti. Asiantuntijaneuvoja on alan ammattilaisilta saatu aina tarvittaessa. Hanke on saanut positiivisen vireen koko alueelle.

Jatkossa kaikki halukkaat voivat vuokrata katettua kesäteatterialuetta, äänentoistolla tai ilman, omaan käyttöönsä. Jo nyt on sovittu alueen vuokraamisesta seurakunnalle ja MLL:lle. Uusittu alue tarjoaa hienot puitteet lähes millaisen tilaisuuden tahansa järjestämiseen.

Tulevana kesänä Lavian Nuorisoseura esittää tunnettuun TV­sarjaan perustuvan näytelmän Liian paksu perhoseksi.

Esitysajat ovat: ensi-­ilta pe 15.7. klo 18.00 Muut esitykset su 17.7. klo 14.00 sekä 18.00 ti 19.7. klo 18.00 to 21.7. klo 18.00 su 24.7. klo 14.00 ti 26.7. klo 19.00 pe 29.7. klo 23.00 (yönäytös)

Leader­tukea monenlaiseen toimintaan

Leader­tukea voivat hakea sekä yhdistykset että yritykset. Yhdistykset voivat hakea tukea rakentamiseen, erilaisiin välinehankintoihin sekä uuden toiminnan aloittamiseen. Yritykset vastaavasti saavat tukea yrityksen perustamiseen sekä toiminnan laajentamiseen esimerkiksi investointien avulla.

Haun auettua toukokuussa 2015 on Karhuseudun hallituksessa puollettu lähes 30 hankehakemusta, joiden yhteenlaskettu kokonaisbudjetti on vajaat 2 miljoonaa euroa. Vuodelle 2016 on hankkeiden rahoituskehystä jäljellä vielä noin 0,9 miljoonaa euroa. Leader­hankkeiden haku on jatkuva ja yhteyttä kannattaakin ottaa heti, kun kehittämisidea on syntynyt. Karhuseudun painopisteinä vuosille 2014­2020 ovat lapset ja nuoret, maaseudun yrittäjät sekä maaseudun palvelut ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Karhuseutu ry pähkinänkuoressa:

­ maaseudun kehittämisyhdistys, joka vastaa Leader­tukiin liittyvästä neuvonnasta ja rahoittamisesta. ­ toiminta­alueena Harjavalta, Kokemäki, Luvia, Nakkila, Porin maaseutualueet sekä Ulvila

Lisätietoja: Lavian Nuorisoseura, Vesa­Pekka Kuusela, puh. 040­5358285, vesa­pekka.kuusela@pp.inet.fi; Karhuseutu ry, hankeneuvoja Johanna Seppä, puh. 044­5225797,johanna.seppa@karhuseutu.fi